Szabadidő sport - Hogyan kezdjem?

Az evezés nem a legegyszerűbb mozgások egyike, azonban hatékony oktatás mellett gyorsan el lehet sajátítani az alapokat. Ami pedig ezután jön az maga az evezés: a mozgás állandó csiszolása, finomítása. Ezt kínáljuk mi az evezni kezdőknek

 

1. lépcs: Oktatás

Ha még sosem eveztél, vagy csak nagyon régen és nem vagy biztos magadban, akkor a legjobb ha kérsz egy oktatási időpontot, amit nagyon rugalmasan lehet velünk egyeztetni (telefonon, vagy emailen). Ilyenkor oktatóval megy ki egy vagy két ember (tehát hozhatod a haverodat is stb) stabil, biztonságos túrahajóban (kielboat), hogy elsajátítsa az alapokat: Hogyan kell bánni a hajóval, hogyan mozog az ember a csónakházban, mik a vizenjárás szabályai és mik az evezés technikájának alapjai. Ebből is látod, hogy ez egy nagyon sokszínű, izgalmas, összetett sportág. Kielboat-os oktatásból nincs szükséged többre mint 2-3 alkalom, amit akár 1 hét alatt is abszolválhatsz. Amint elérted ezt a szintet, az oktatód szólni fog és bemutat az edzőnek. Ha ezen túl vagy, már minden alapod megvan arra, hogy továbblépj egyet és csatlakozz a „kezdő evezősök” csoportjához.

 

(Oktatás Árak: alkalmi díj vagy havidíj (lásd díjtáblázat) + 1500Ft/oktató/óra)

 

2. lépcső: Edzővel

A kezdő hobbievezősök számára minden héten szerdán 18:00 órától biztosít az egylet edzőt, aki segít nekik technikájuk színvonalas kialakításában. Ez egy olyan alkalom amikor a kezdő megismerkedik a többi kezdő hobbievezőssel, az edzővel aki innentől kezdve számára egy állandó kontakt a klubban, illetve találkozik a gyakorlott hobbievezősökkel is, akik szintén csatlakoznak ezekhez az edzésekhez. A kezdők ilyenkor már jellemzően nem kielboatban/túrahajóban szállnak vízre, hanem többnyire nagyobb egységekben, stabilabb építésű versenyhajókban. Ezekre az alkalmakra már a hobbievezősök időpontegyeztetésére szolgáló Google Calendaron keresztül lehet feliratkozni (Használati útmutatót, videot találsz itt).

 

(Edzés Árak: alkalmi díj vagy havidíj (lásd díjtáblázat) + 400Ft/fő/edzés)

 

3. lépcső: Edző nélkül

Amennyiben a szerdai edzések alapján az edző úgy ítéli meg, hogy egy csapat, egyes emberek már önnállóan is rábízhatóak a Dunára, akkor engedélyt ad rá, hogy a hobbievezősök „B” hajóparkját (erről bővebb infot találsz itt) használva a fix edzésidőponton kívül is lejöjjenek és evezzenek. Ez már az igazi szabadság kezdete. Ezen a szinten már a gyakorlott hobbisok is meghívnak maguk közé egy-egy evezésre, haladó kezdőket. Hogy mikor jutsz el erre a szintre, csak rajtad múlik, de reális várakozás az, hogy 2-3 edzővel töltött alkalom után ez bekövetkezzen. Ettől persze ugyanúgy érdemes lejárni a fix edzésekre is, hiszen a gyakorlott hobbisok is jönnek.

 

(Árak: alkalmi díj vagy havidíj (lásd díjtáblázat))

 

4. lépcső: „Athen csoport”

A gyakorlott hobbievezősök jelentik az „Athen csoportot”. Az „Athen csoport” használja a hobbievezősök „A” kategóriájú hajóparkját és alkotja a „kemény magot”. Közéjük meghívással lehet bekerülni. Azon túl, hogy nekik is céljuk bővülni és ezért szívesen hívnak meg maguk közé újakat, természetesen a meghívásnak vannak feltételei: 1. magabiztos evezőstudás, 2. bizonyos fokú elkötelezettség az egylet iránt (ez utóbbi kifejezhető egyszeri adománnyal (kb 3 havidíj), vagy az egylet érdekében végzett munkával (pl hajójavítás, felújítás)). Az adományra munkára azért van szükség, mert a hajópark, eszközök szinten tartásához, bővítéséhez ez egy fontos forrás. Ez a munka, pénz mind a hobbievezős hajópark fejlesztéséhez kerül felhasználásra (az egylet által biztosított források mellett). A gyakorlott hobbisokról bővebb információt találsz itt.