Edzői fórum - "Mikor legyen az Országos Bajnokság?"

A hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő edzői fórumnak idén Horányban (a Szentendrei-sziget legdélebbi települése), a Regatta Hotel adott otthont. A két napos eseményről, iilletve az ott felmerült kérdésekről minden bizonnyal a most megújult MESZ honlapon is olvashatunk majd összefoglalót.

Egy dolgot mégis szeretnék kiemelni.
Idén is téma volt az Országos Bajnokság megrendezésének időpontja. Tudvalevő, hogy az U23-as Világbajnokság egy héttel a júliusi OB-t követően kerül megrendezésre. Szakmai szempontok miatt kialakult az a "hagyomány", hogy az OB-n az U23-as csapatok (a megkímélésük érdekében), kizárólag csak a válogatott egységeikben indulhatnak el.


 

Ezen gyakorlatnak a legfőbb következményei a következők:

  • az U23-as csapatokat felvonultató versenyszámokban két Magyar Bajnokot is hirdetnek,
  • az egyesületek más versenyszámban nem indíthatják el U23-as versenyzőiket, így sok hazai klub, megfosztva legjobb versenyzőitől a szerényebb OB szereplés miatt jelentős támogatástól esik el,
  • torz képet kapunk, ugyanis az Országos Bajnokságon a felnőtt versenyszámokban nem biztos, hogy az a klubcsapat győz, amelyik ténylegesen a legjobb, mert az egyesületek nem indíthatják el klubegységeikben U23-as versenyzőiket

A Szövetségi kapitány beszámolt arról, hogy az edzőbizottság (szavazáson 6-2 arányban) az egy hónappal későbbi augusztusi OB megrendezése mellett döntött. Ugyanakkor feltette a kérdést az edzői fórumnak is, hogy támogatják-e az augusztusi OB-t, illetve milyen más megoldást javasolnak, -Ficsor Lászlót idézve- "Hogyan lehet megoldani az U23-as versenyzők problémáját?".

A vita a parlamentalizmus jegyében történt és több javaslat is született:

  1. Az Országos Bajnokság legyen egy héttel korábban a Luzern-i Világkupa hétvégéjén.
    Itt azt is figyelembe kell venni, hogy a szegedi pályán ebben az időpontban előreláthatóan kajak-kenu világkupa lesz, így Velencén kellene megtartani az OB-t.
  2. Az OB kerüljön ugyanabban az időpontban megrendezésre, mint idén (egy héttel az U23 VB előtt), de az U23-as versenyzők az U23-as versenyszámaikon kivül indulhassanak el klubtársaikkal egy további számban. Ebben az esetben az edzőknek kell mérlegelni, hogy mennyire hajtják ki a versenyzőiket a VB előtt egy héttel.
  3. Legyen az OB az edzőbizottság döntésének megfelelően az augusztusi (20-21-22) hétvégén.
  4. Az OB kerüljön két külön időpontban megrendezésre az utánpótlás és a felnőttek számára.

Ficsor László az első három lehetőséget szavazásra bocsátotta, a 4. javaslat anyagi okokból el lett vetve. Az edzők többsége a 2. lehetőséget szavazta meg, azzal kiegészítve, hogy csak egy Magyar Bajnok legyen az U23-as versenyszámokban is, mégpedig a győztes. A szavazás csak tájékoztató jellegű volt, valószínűleg a MESZ elnöksége dönt majd a kérdésben.

Azontúl, hogy egyet értek a szavazás eredményével, annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy személyesen nekem is volt alkalmam több ízben úgy Magyar Bajnokságot nyerni, hogy közben mögöttem állt a verseny tényleges győztese, az U23-as válogatott. Egyet mondhatok, nem volt az a "Magyar Bajnok" érzés, össze nem lehet hasonlítani azzal az élménnyel, amikor elsőként haladsz át a célvonalon, és nem kell "osztozkodnod" a dobogó legfelső fokán. Érezheti-e így egy klubcsapat magát Magyar Bajnoknak? Ugyanez a kérdés vonatkozik az U23-as csapatokra. Mondhatja-e magáról egy U23-as több klub versenyzőiből összeválogatott győztes csapat, hogy a "megcsonkított" klubegységeket legyőzve ő a Magyar Bajnok?

Számos kérdést tettem fel, majd a hozzászólásokból talán képet kapunk, hogy mi a többség véleménye.