Árvízi krónika 2013

Árvízi krónika

2013. június 1. szombat

A szombati edzés az úszóházak állításával kezdődött: több órás munkával a lehető legmagasabbra kellett helyezni a bejárókat, a jövő hétre jósolt, rekord magasságú árvíz miatt. Minden korosztály kivette a részét a munkából, köszönjük Nekik és Edzőiknek!

2013. június 2. vasárnap

Szélcsend volt, és ragyogó napsütés. Kár, hogy a mára tervezett Európa Sport és Egészség Napja rendezvény elmaradt a rossz időjárási előrejelzések miatt (majd egy későbbi időpontban kerül megrendezésre). Tudtuk volna népszerűsíteni sportágunkat vízen és szárazon egyaránt.  A Masters hölgyek és pár elszánt amazon (vagy fiúk is voltak?) kihasználta az árvíz előtti utolsó evezési lehetőségek egyikét.

2013. június 3. hétfő

Délelőtt még ki lehetett menni vízre, bár egyre viharosabbá vált az ÉNY-i szél, így különösen lassan lehetett felérni a nagyobb biztonságérzetet nyújtó kiságba. A „Pi”-híd alatt még sok hely van. Úgy látszik az 1995-ös ifi bajnok DNHE férfi négypár (Tolmár, Honti, Dönci, Dalos) ennél sokkal magasabb vízállásnál lopakodott ki a Dunára, és helyezték el kézjegyüket a „Pi”-híd alszerkezetére, hogy sose feledjük őket.
Délután előrelátó edzőink irányításával a Csolnakdáról (a kis úszóház) minden kis egység felkerült parti házunk kertjébe, szépen leszerelve, és várják, hogy bármikor elindulhassanak a Velencei-tó felé.
Este összeült Danubius NHE Elnöksége, többek között, hogy egyeztessen az árvízi előkészületekről, teendőkről, hétvégi Vidék Bajnokságon való részvételről, hajószállítás megszervezéséről. Karácsony Tibor vezetőedzőnk beszámolt a délutáni előrehaladásról. Mint utólag megtudtuk a késő esti híradások már közölték: kedd este 6 órától lezárják a Margitszigetet, a forgalom elöl. Kevés lesz az időnk a kétfordulós hajószállítás megszervezésére.

2013. június 4. kedd

Délelőtt Karácsony Tibi, Bán Ági, Vörös Erik, Bene Dóri, Horváth Kitti (és délután még sokakkal kiegészülve) óriási lendülettel végezték a hajópakolást a Nagyházról a futóra, közben még villákat is szerelve. A hajószállításban eddig is, rengeteget segítő szülők: „Kelepapa” (Kelecsényi Gergely), „Borókapapa” (Elek Péter), „Kittipapa” (Horváth Gyula), „Polkapapa” (Polivka László), most is gyorsak voltak, segítőkészek, és 18 óra előtt nem sokkal a második fuvar is kigördült az udvarunkról.

 2013. június 5. szerda

A szigetet kordonokkal őrzik, rengeteg rendőr és katasztrófa-védelmis mindenhol. Nehéz a bejutás. Azért aki itt dolgozik, azt még beengedik. Így páran bejutunk. Egyre aggasztóbb hírek ékeznek a várható legmagasabb vízállásról. Mi lesz velünk? Nem értjük, miért nem fogadják a DNHE tagjait önkéntes munkára, annak ellenére, hogy Domonkos Anci minden követ megmozgat. Úgy tűnik, elkéstünk a regisztrációval. Belátjuk: a munka nélkülünk is elismerésre méltó ütemben, nagyon szervezetten és szakszerűen zajlik. Köszönet mindazoknak, akik megszervezték, és az önkénteseknek, többek között a DNHE tagoknak, akik időben regisztráltak és így a gátat is építhették a Szigeten.

2013. június 6. csütörtök

Kora délután több elnökségi tagunk is körbenézett a telepen és valamelyest megnyugodva térhettek haza: saját területünkön mindent biztonságba helyeztünk. Az úszóházaink ugyan ki vannak téve az uszadékok általi rongálásnak, de Szt. Flórián, a tűzoltó hajó gyorsan segít. Ezt szerdán megtapasztalhattuk: Ági hívására jöttek, és leszedték az óriás farönköt az Wesselényi Csónakház (nagy úszóház) acélsodronyáról).
Közben a Magyar Evezős Szövetség honlapján megjelenik egy igazán hasznos és fontos felhívás: http://www.hunrowing.hu/hirek/arvizvedelem-evezosok-egymasert
Az ebben megfogalmazottakkal Egyletünk teljes mértékben egyetértünk, és eloszlatja a bennünk motoszkáló kérdést: etikus-e az evezős társadalomnak a hétvégén versenyeznie, amikor az erős evezős karokra a gátakon is szükség lenne:
„…az árvízzel érintett klubjaink részére fizikai segítségre az árvíz elvonulását követően a takarítás és helyreállításban lesz szükség. Több hetes munka, amíg az iszaptól megtisztítják a területet, a falakat lemossák, fertőtlenítik, a károkat felmérik.  Akik az érintett egyesületeknek segíteni tudnak, szívesen közreműködnek, az ár elvonulása után lépjenek kapcsolatba egymással, vagy akár a Facebookon keresztül ajánlják fel segítségüket, vagy szervezzék meg az összefogást. Segítsünk egymásnak!...”

2013. június 7. péntek

A Margitszigetre már csak a „hivatásosak” mehetnek be. Reggel megtörtént az áramtalanítás (Ezért tegnap este, még gyorsan kerékpárral leugrom kulcsra zárni a kaput, és az üvegajtót. Hogy ezt elvégezzem, és bemehessek, külön felvezetőt kapok, tisztára, mint, egy körverseny-időfutamon, csak engem egy rendőrségi mikrobusz követ, és egy 30 éves kerékpáron ülök. A nyúlgát az Egylet előtt 157 cm a futópályára helyezve, vagyis majd 2 méter. Ijesztő!).

2013. június 8. szombat

A Velencei-tavi evezős pályát pont megkerülik a viharfelhők, miközben a Vízivárost Budán elönti a csatornákba elfolyni képtelen özönvízszerű eső. De a Margitsziget, és házaink állnak!

2013. június 9. vasárnap

A verseny alatt fél füllel hallgatjuk az árvízi híreket. Éjjel tetőzik a Duna. Bízunk benne, hogy megmenekülünk a nagyobb bajoktól.

2013. június 10. hétfő

Elkezdődött az apadás! Most még azért óvatosan örülünk: a nyúlgátaknál ilyenkor szoktak történni „bebukások”. Ezért a Szigeten csak hivatásosak, és csak mentőmellényben dolgozhatnak! Ma itt tartunk. Holnap érdeklődünk, és reményeink szerint szerdán bemehetünk egy terepszemlére. És utána jöhet a munka!
Összefogással eddig is átvészeltünk sok nehéz időszakot, a mostanit is leküzdjük! Utána meg jöhet a – remélhetően eredményes – Bajnokság. Köszönet a Csepel EK-nek, hogy addig is befogadnak minket!      

Lejegyezte: Alliquander Anna