Információk kezdő evezősöknek

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet evezős tanfolyamokat hirdet evezni vágyó, 10-16 éves lányoknak és fiúknak.

Helyszín

Egyesületünk a Margitszigeten található két helyszínen. Vízi edzéseink a Hajós Alfréd Sportuszoda mellett, a Wesselényi úszóházról indulnak. Az egyesületet a Margitsziget budai oldala mellett ringó két úszóházról lehet távolról felismerni. Szárazföldi klubházunk (a régi Európa Házban) a sziget pesti oldalán található, ahol női és férfi öltözőket (állandó szekrényekkel), zuhanyzókat, irodát, konditermet, konyhát, társalgót és hajójavító műhelyt rendeztünk be. Ezekben az úszóházakban tároljuk egyre gyarapodó hajóparkunkat, ezekről szállunk vízre is ide érkezünk az edzések végén. A DNHE egyik legnagyobb vonzereje éppen az elhelyezkedésében rejlik: a Margitsziget Budapest szívében található, kiválóan alkalmas szárazföldi edzésekre, félórányi evezés után pedig már az Óbudai-sziget oldalában, majd a Római-parton, nyugodt természeti környezetben találjuk magunkat.

alt

Vízi edzések jó időben

Kora tavasztól az őszi hónapokig az evezős élet szinte kizárólag vízi edzéseket jelent. A kezdők az első hetekben szoros edzői felügyelet mellett, négyszemélyes hajókban tanulják meg az evezős technikát. A későbbiekben, a versenyidőszak közeledtével a legjobbak könnyebb, vékonyabb, gyorsabb hajókba ülnek át és állandó egységet alkotva igyekeznek összecsiszolódni állóképesség, technika és csapatszellem tekintetében egyaránt. Az evezés – bizonyos idő elteltével – nem pusztán délutáni szórakoztató szakkört jelent, hanem új életformát, második családot és második otthont a Dunán és a Duna partján. A szeptembertől novemberig tartó időszak alapvetően alapozó periódus, ilyenkor sokat evezünk, de kevesebb az intenzív, terheléses jellegű feladat. Télen szárazföldi edzéseket tartunk, amíg az idő nem alkalmas az evezésre (lásd később). Tavasztól nyárig pedig a júliusi Országos Bajnokságra és a fontosabb versenyekre készülünk.

Edzőtábor nyáron

Az iskolai tanítás végétől (június közepétől) a július közepén kezdődő Országos Bajnokságig edzőtábor jelleggel zajlanak az edzések. Ez délelőtti és délutáni edzéseket jelent, a kettő között pedig felügyeletet biztosítunk a gyerekek számára. Ezzel a nyári edzőtábor nem csak az evezős tudás hatékony fejlődését segíti elő, de igazi nyári élményt jelent az evezősök számára – mindez természeti, vízi környezetben, Budapest szívéből indulva a Római-parton és a Hajógyári-sziget melletti kis Duna-ágban.

Mik az elvárások?

A kezdőket semmiféle elvárás vagy kötelezettség nem terheli az első hónapban. Egy hónap van eldönteni, hogy tetszik-e a sportág, a társaság és az egyesület. A „próbaidő” leteltével tapasztalataink szerint heti három edzés szükséges ahhoz, hogy a szinten tartás mellett fokozatos fejlődést érjünk el.

Edzőink állandó kapcsolatot ápolnak a szülőkkel, ezzel biztosítva, hogy még véletlenül se menjen az evezés a tanulás rovására. A Danubius aktív (és talán a legaktívabb) tagja a budapesti egyetemi és főiskolai sportéletnek, evezőseink nagy többsége a felsőoktatásban folytatja tanulmányait az érettségi után. Gyakran előkerülő sztereotípia, hogy a sportoló fiataloknak biztosan nehezebben megy a tanulás; az angolszász országok egyetemeinek elsőszámú sportágaként éppen az evezés bizonyítja évszázadok óta (talán az első Oxford–Cambridge regatta óta), hogy a kiemelkedő tanulmányi eredményekhez szükséges kiegyensúlyozott életformának szerves és elengedhetetlen része az aktív testmozgás.

Költségek

A tanfolyami díj havonta 16.000 forint, ami korlátlan számú edzésre jogosít fel. Ez a díj magában foglalja a klubház infrastruktúrájának használatát, az oktatást, télen a tornaterem és a tanmedence bérleti díját, nyáron pedig a versenyhajók és az úszóházak karbantartásának, felújításának költségeit. További díjfizetési információk az alábbi linken érhetők elő honlapunkon.

Személyes konzultáció, elérhetőségek: További információk olvashatók az egyesület honlapján, és Facebook-profilján. Domokos Mátyás utánpótlás edzővel a +36 30 783 8302, Tóth Szofi klubmenedzserrel pedig a +36 20 745 4432 telefonszámon veheti fel a kapcsolatot. Minden további kérdésre szívesen válaszolunk elektronikus elérhetőségünkön is: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

Mi a következő lépés?

Ha felkeltettük érdeklődésüket, azt javasoljuk, keressék fel edzéseinket személyesen hétköznap délután 3 óra körül. A biztonság kedvéért érdemes előzetesen emailben vagy telefonon tájékoztatni az edzőket, hogy biztosan legyen idejük beszélni új evezősünkkel és szüleivel. A részletek egyeztetése után a gyerekek azonnal csatlakozhatnak az edzéshez, és tapasztalataink szerint 2-3 héten belül el is sajátíthatják az evezés alapjait.

Az edzővel történő egyeztetést követően kérjük töltse ki ezt az űrlapot.