Emlékműavatás, hajókeresztelők és Csenge díj 2020-ban
Írta: Alliquander Anna   

alt

Az ünnepély október 31-én, szombaton, kissé borongós, őszies, maszkviselős időben, déli 12 órától vette kezdetét, a DNHE klubháztól (Művész sétány, Hrsz:23800/5, Margitsziget, Budapest,1007) ötven méterre, északra, napra pontosan 92 évvel azt követően, hogy a Nemzeti Hajós Egylet (NHE) tagsága az első világháborús hőseinek tiszteletére felállította ugyanezen a helyen Ohmann Béla szobrászművész alkotását.

Egyletünk a Danubius Nemzeti Hajós Egylet 2007 óta, minden évben, az evezős évadnyitó-ünnepség nyitó eseményeként – mint a gróf Széchenyi István alapította Nemzeti Hajós Egylet jogutód – megkoszorúzza a Magyar- és a Budapesti Evezős Szövetséggel együtt a Nemzeti Hajós Egylet első világháborús hősi halottainak Margitszigeti emlékkövét. A korábbi torzó a felújított Margitszigethez is méltatlan látvány volt minden erre sétáló számára. A Danubius Nemzeti Hajós Egylet nagy örömmel fogadta, amikor 2020. február végén létrejött a három millió forintos támogatási megállapodás Budapest Főváros Önkormányzata és Egyletünk között. A rekonstrukció teljes-, közel négy millió forintos költségéhez a különbözetet, az evezős sporthoz kötődő magánadományozók kiegészítő támogatásával sikerült előteremteni.

alt

Az ünnepség első részében dr. Hörcher Dániel DNHE szakmai alelnök köszöntője után dr. Alliquander Anna elnökségi tag beszélt az emlékkő történetéről, a felújítás menetéről, majd átadta a szót Denk Andrásnak a Budapesti Evezős Szövetség elnökének, a DNHE tiszteletbeli elnökének, aki megtartotta ünnepi beszédét. Ezt követően zajlott a koszorúzás. Főváros Önkormányzata képviseletében Keszthelyi Dorottya irodavezető asszony-, illetve a Budapesti Sportszövetségek Uniójának képviseletében, a kajak sportban olimpiai bajnok Dombi Rudolf főtitkár, a Magyar Evezős Szövetség képviseletében Pető Tibor elnök, és Dávid Imre örökös tiszteletbeli elnök, a Budapesti Evezős Szövetség képviseletében Denk András elnök koszorúzott. A koszorúzások után az ünneplők elénekelték a Magyar Himnuszt!

Az ünnepély a „hajókeresztelő”-vel folytatódott klubházunk udvarán, ahol a nyári „hajó névadó szavazás” alapján győztes hajók lettek felmatricázva, és pezsgővel „megkeresztelve” hagyományaink szerint. A „kereszt anyák: Csenge nevű egypárevezősé Detre Villő, a Csenge díj meglapítója, Ferenczy Noémi- és Ybl Miklós-díjas belsőépítész; a Hold nevű kétpárevezősé Kulifai Krisztina 46-szoros felnőtt magyar bajnok, ifjúsági- és junior világbajnoki ezüst- és bronzérmes volt válogatott versenyző; a Baja nevű hajóé dr. Domonkos Anna többszörös Európa-bajnoki bronzérmes, egyletünk tiszteletbeli alelnöke.

alt

Majd állófogadás keretében kerül (betartva a járványügyi előírásokat) került sor – 2014 óta immár hetedik alkalommal – a „CSENGE DÍJ 2020” ünnepélyes átadására, melynek idén Tallós Farkas lett a győztese! A Csenge díj átadásának elején szó volt a díj alapításának céljáról, a díj odaítélésének menetéről, a díj névadójáról, Csontos Csengéről, a 2013. november 10-én tragikus hirtelenséggel elhunyt sokszoros magyar bajnok evezősről, okleveles tájépítészről, Pro Architectura díjas kerttervezőről, MOME Építőművészet DLA képzés hallgatójáról. Ezt követően szólt Detre Villő, Csenge csodálatra méltó édesanyja, a díj megálmodója, megalkotója, mecénása, aki személyes hangvételű gondolatok kíséretében átadta a gyönyörű emlékdíjat és 50.000 Ft egyszeri ösztöndíjat Tallós Farkasnak! Az átadás után ehettünk-ihattunk, pezsgővel, vagy üdítővel koccinthattunk a díjazott Tallós Farkas és Egyletünk minden tagjának egészségére, valamint a rekonstruált, restaurált, megszépült emlékkő által megörökített evezős hősök tiszteletére.

alt

Köszönjük Budapest Fővárosi Önkormányzat támogatását, valamint a Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztály segítségét a NHE emlékkő program lebonyolításában! Köszönjük az evezést szerető személyek és a DNHE tagság anyagi és természetbeni támogatását, a kivitelező ALAKart Ipar- és Képzőművészeti Kft. szakszerűen végzett munkáját, valamint a Budapest Galéria Köztéri Művészeti Alkotások Osztályának szakmai bírálatát, szakértői zsűrijét!


További felvételek

alt

alt

alt

alt

alt

alt